Hem    

Foton från John Grahams privata album

Medsols, 1984, nr. 3 (PDF, 256 KB)

Info om 22 min. film av CTV Canada, mars 2004

www.arbetaren.se

Tidningen Arbetaren, Nr 9/04 27 feb-4mars
(http://www.arbetaren.se/2004/9/nyhet3.html)

Indianaktivist anklagas för mord

För fyra månader sedan arresterades indianaktivisten John Graham i Vancouver, misstänkt för mordet på en kvinna för nästan 30 år sedan. Den 1 mars beslutas om han ska utlämnas till USA. John Graham säger till Arbetaren att han är oskyldig.

- Det här har ingenting med ett par stulna cowboystövlar att göra, säger tutchonindianen John Graham från sin husarrest i Kanada. Han låter lugn och sansad, i bakgrunden hörs barn leka.

Den 1 mars ska John Graham närvara vid förhandlingarna om utlämning i Högsta domstolen. Om den godkänns kommer han åtalas för mordet på Anne Mae Pictou-Aquesh, en kollega från befrielserörelsen American Indian Movement (AIM).

En sommardag 1975 anlände två FBI-agenter till indianreservatet Pine Ridge i South Dakota, USA. Stämningen mellan FBI och AIM hade successivt hårdnat med allt fler sammanstötningar åren innan. Agenterna letade efter en man som stulit ett par cowboystövlar. Skottlossning utbröt och allmänt kaos uppstod på platsen. De två FBI-agenterna och en man från AIM sköts till döds.

I efterdyningarna av de mycket uppmärksammade dödsfallen försökte FBI övertala flera AIM-medlemmar att ge information om vem som sköt agenterna. En av dem var Anne Mae, en ung MiÕqmakindian, nära vän till John Graham. En höstkväll 1975 skjutsade han henne hem till Pine Ridge.

- Hon var livrädd, säger John Graham. En FBI-agent hade hotat henne till livet om hon inte samarbetade.

Ett par månader senare fann samme FBI-agent henne död inne i reservatet, med ett skottsår i huvudet.

Nu, snart 30 år efter mordet, hävdar FBI att John Graham mördade Anne Mae i tron att hon var informatör. Något han ihärdigt förnekar.

- Det här är större än Anne Mae, det är större än mig. Det handlar om att FBI vill rentvå sig från misstankar, säger John Graham.

Han vet inte vad USA har för bevis mot honom, men tror att de kommer använda mutade vittnen.

- Jag litar inte på varken de kanadensiska eller amerikanska myndigheterna, säger John Graham. Hela min livserfarenhet säger mig att man inte kan det.

Han menar att FBI vill ”neutralisera” motståndsrörelsen AIM och att det här är bara ett led i en process som startade i Pine Ridge. Enligt AIM har ett 60-tal av dess medlemmar mördats.

Mordet på de två agenterna är enligt FBI redan uppklarat. 1976 dömdes AIM-aktivisten Leonard Peltier till två livstidsdomar under starka protester från människorättsorganisationer världen över. FBI har själva erkänt att de använde sig av mutade vittnen och undanhållna motbevis för att få Peltier dömd. AIM och Amnesty International uppmanar därför de kanadensiska myndigheterna att noggrant granska samtliga bevis som läggs fram emot John Graham. Om han skulle komma att utlämnas kommer de kräva garantier för en rättvis rättegång. Leonard Peltier följer sedan 28 år tillbaka AIM:s arbete från Leavenworthfängelset i Kansas.

”Jag är rädd att John inte får en mer rättvis rättegång än jag. Kom ihåg att det finns dokumenterat att FBI ljög för att få mig utlämnad”, skriver Leonard Peltier i ett av sina brev från fängelset.

John Graham har ägnat sitt liv åt att arbeta för indianernas rättigheter. Han har bland annat protesterat mot brytning av uran inom indianreservaten.

- Vi pratar om de fattigaste av de fattiga, säger John Graham. Och de ser sitt land brytas upp, förvandlas till en gruva, ser sjöarna förgiftas och fiskarna dö. Denna verksamhet inbringar miljarder dollar varje år till den kanadensiska staten.

Han besökte Sverige 1984 då han bland andra träffade den dåvarande SSU-ordföranden Anna Lindh och diskuterade konsekvenserna av uranbrytningen i Nordamerika, varifrån många länder köper uran, bland annat Sverige.

Den 1 mars startar förhandlingarna om Grahams utlämning. När beskedet kommer vet han inte. Vad händer om han inte utlämnas?

- Det skulle vara en stor dag för rättvisan, säger han. De vill förstöra vad vi står för, men det kommer inte att lyckas. Det finns inom oss.

LINDA ENGSTRÖM